Laajat systeemiset ilmiöt tihentyvät teatterin keinoin konkreettiseksi, hahmotettavaksi kokonaisuudeksi.
- paikkakohtaiset esitykset (tuotanto, käsikirjoitus, ohjaus, näyttelijäntyö)
- yhteiskunnallisten teemojen tutkiminen teatterin ja performanssin keinoin
Kesällä 2024 kuvauksissa Turun suunnalla
Kriitikon urani alkoi Keskisuomalaisessa kesäteatteriesityksistä. Kirjoittessaniolen myös perehtynyt ilmiöön laajemmin ja käynyt kommentoimassa sitä eri medioissa. Kesäteatteri on merkittävä osa suomalaista teatteria. Se on itse asiassa suuri osa sitä yleisömäärältään. Esimerkiksi Keski-Suomessa kesäteattereiden yhteenlaskettu katsojaluku on suurempi kuin alueen ammattiteatterin. Puhutaan siis merkittävästä kulttuurin osasta. Kesäteatteri liittyy paikkaan ja yhteisöön, se on usein hieman sadunkaltaista, viihdyttävää ja kepeää. Kokonaisuuteen kuuluu paljon talkootyötä, yhteisöllisyyttä ja kaunis ympäristö.

Konferenssissa Aucklandissa 2024
Pyhä paikka? oli taidetta ja tiedettä yhdistävä prosessi, jossa syntyi paikkakohtainen esitys ja kaksi vertaisarvioitua artikkelia. Oli aivan huikeaa olla kertomassa prosessista ja vetämässä ihmisen ja luonnon suhteesta draamallista työpajaa Aucklandin yliopistolla.


Koulun tila 2023-
Koulun tila -sooloperformanssi käsittelee peruskoulun tilaa. Esitys oli ensi-illassa Jyväskylän Kesä festivaalilla 2023 ja esityskausi jatkui kesällä 2024 uudella päivitetyllä versiolla. Noin tunnin kestävä esitys on tilattavissa kehittämispäiviin ja seminaarien avaukseksi.

Pyhä paikka? -hanke 2020
Pyhä paikka? tutki suomalaista luontosuhdetta Hitonhaudan rotkolaaksoon tehdyn paikkakohtaisen vaellusesityksen ja siihen liitetyn laadullisen tutkimuksen kautta. Hankkeen rahoitti Koneen Säätiö.
”Anna-Mari Laulumaan produktioille on ominaista taiteellinen tinkimättömyys, taiteilijalle itselleen taas rohkeus tarttua uusiin haasteisiin.—Pyhä paikka? on paitsi erityislaatuinen taideteos myös osa Jyväskylän yliopiston tieteellistä tutkimusta. Toivoa on: näin kaksi, monesti janan ääripäihin aseteltua maailmaa taipuvat sittenkin keskinäiseen vuoropuheluun.”
– Maija-Liisa Westman / Keskisuomalainen 23.8.2020
Pyhä paikka? esityksestä kirjoitettu artikkeli löytyy täältä: https://intellectdiscover.com/content/journals/10.1386/atr_00077_1



Alhaalla, pimeässä, sementtivalimo 2018 ja 2019
Paikkakohtainen esitys rakennettiin Laukaan avovankilan alueella sijaitsevaan tyhjään Leppäniemen koulukotirakennukseen.


Patarei kambrite kaja / Echoes from the Cells of Patarei, Tallinnassa 2019
Paikkakohtainen esitys Patarein vankilassa yhteistyössä Eesti Mälu Instituutin kanssa.
